1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Граждани спасиха египетски лешояд от натравяне

Граждани спасиха египетски лешояд от натравяне

След като на птицата е оказана медицинска помощ, състоянието й вече е стабилно

Съвестни граждани спасиха от натравяне екземпляр от застрашения вид египетски лешояд, съобщи екипът на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора.

Вечерта на 12 май птицата била открита от местни хора в района на село Листец, община Главиница. Благодарение на техния сигнал късно през нощта лешоядът е взет от екип на Спасителния център. След като на птицата е оказана медицинска помощ, състоянието й вече е стабилно. Предстои лешоядът да бъде преместен до стационара на Центъра в Стара Загора, където рехабилитацията ще продължи.

Близо три години по-рано - на 1 август 2008 г., същата птица е била опръстенена с цветен и стандартен метален пръстен в гнездо в Източните Родопи в Натура 2000 зона Крумовица, община Крумовград, уточняват природозащитниците.

В България египетският лешояд е критично застрашен от изчезване вид, с национална популация от около 30 двойки, докато по-малко от 100 двойки са останали на целия Балкански полуостров. В последните 3 години, като част от програма за опазване на вида, екип на Българското дружество за защита на птиците опръстенява всички малки на египетски лешояди и вече са поставени пръстени на 77 неизлетели млади в гнезда на вида в страната. Египетските лешояди достигат полова зрялост едва след навършване на петата си година, а дотогава прекарват живота си в Африка, южно от Сахара, където мигрират. При завръщането си в България преди навършване на третата и четвъртата си година извършват големи скитания в търсене на гнездова територия. Именно тези скитания са най-опасният период от живота на лешоядите и по време на тях птиците са изключително застрашени, най-вече от намиране на замърсена храна, смърт от ток при кацане на опасни електропреносни стълбове и от недобросъвестни ловци.

Основната заплаха за вида в България е високата смъртност от различни отравяния – най-вече след незаконно ползване на отрови. Дори изхвърлени отровени плъхове могат да причинят отравяне и смъртност при тези изключително редки птици, които имат големи райони на търсене на храна и извършват скитания от хиляди километри, уточняват екоактивистите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.