1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гражданска инициатива организира протест срещу добива на шистов газ у нас

Гражданска инициатива организира протест срещу добива на шистов газ у нас

С използването на технологията хидравлично разбиване съществува 1% риск за здравето на хората и околната среда

Гражданска инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване на територията на България организира утре (16 ноември) от 8:30 часа протест пред сградата на Министерския съвет, съобщават инициаторите на протеста.

Организаторите канят всички, на които не им е все едно какво се случва със земята на България. Протестът е предвидено да продължи до 11:00 часа.

Протестиращите припомнят, че премиерът е обещал лично да вземе решение по въпроса за проучвания за шистов газ чрез хирдавлично разбиване в житницата на България - Добруджа, отчитайки и 1% риск за здравето на хората и околната среда.

В някои европейски държави хидравличното разбиване (хидрофракинг) вече е обявено за метод, който доказано вреди на околната среда. По тази причина и организаторите остават изненадани от последните медийни изяви на министъра на икономиката Трайчо Трайков, които според тях, показват ясно, че правителството вече е взело решението да подпише договора с Chevron.

"С нашия пореден протест изразяваме загрижеността от случващото се и категоричното несъгласие на българските граждани с този безотговорен акт на правителството на Бойко Борисов", посочват недоволните граждани.

Протестиращите настояват за въвеждането на мораториум върху всякакви дейности, свързани с използването на технологията хидравлично разбиване за проучване и добив на шистов газ на територията на България.

Призивите са и за актуализиране на нормативната база за всякакви сондажни дейности в съответствие с новите технологии в тази област, така че да се осигури безопасност и контрол при прилагането им още на ниво проучване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.