1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гражданските организации ще настояват най-скандалният текст в Закона за горите да бъде премахнат

Гражданските организации ще настояват най-скандалният текст в Закона за горите да бъде премахнат

Това се казва в съобщение до медиите на Коалиция "За да остане природа в България"

Позицията на гражданските организации остава непроменена и те ще настояват при всички положения най-скандалният текст в Закона за горите да бъде премахнат, за което все още обаче няма ясни гаранции от страна на ГЕРБ или МС. Това се казва в съобщение до медиите на Коалиция "За да остане природа в България".

След днешната среща в Министерски съвет по най-важната точка - да няма строителство без изключване от горски фонд, т.е. застроените терени да се водят гора само на хартия, не се постигна пълно съгласие. Опозицията дойде от представителите на ски инвеститорите. Решението, според всички присъстващи, се крие в широк обществен дебат, който трябва да се проведе преди преразглеждането на проектозакона на първо четене в парламента. Механизмът ще бъде чрез поредица от публични работни срещи в МЗХ и НС.

Гражданските организации предложиха действащ механизъм за подмяна на старите ски съоръжения на Витоша с нови, но в рамките на съществуващите трасета. Филип Цанов от Сдружение "Природата за хората и регионите" не се съгласи с нито една от предложените точки. Вчера, 17 юни, той поиска и промяна в плановете за управление на всички национални и природни паркове - законовите инструменти, които регламентират опазването и управлението на защитените ни територии, се казва в съобщението.


Вече съвсем ясно прозира мотивацията на лобистите зад промените и това, че те не обслужват интересите на обикновените скиори/бордисти и общините, а интересите на „Витоша Ски“ АД, която искаше да заобиколи Плана за управление на Витоша и да застрои по-голяма територия от парка, превръщайки я във второ Банско. Така държавният и граждански контрол щеше да отпадне, малкият и среден бизнес в планината - затруднен, а улеснението щеше да бъде за едрия монополист за сметка на малките съоръжения, се казва в съобщението до медиите. Съгласие има след днешната среща - да се запази и увеличава площта на горите и да не се намалява държавната собственост в тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.