1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Грийнпийс" подкрепи старозагорци за запазване на предвидения за застрояване парк "Бедечка" в града

"Грийнпийс" подкрепи старозагорци за запазване на предвидения за застрояване парк "Бедечка" в града

Природозащитната организация изразява и готовност да подкрепи поредица протестни акции

В отворено писмо от тази сряда "Грийнпийс" - България, настоява отговорните институции да намерят адекватно решение, с което да се запази зелената площ, определена за застрояване в парк "Бедечка" в Стара Загора. От организацията призовават за преразглеждане на всички устройствени планове и недопускане застрояването на парка и корекция на коритото на река Бедечка. Природозащитната организация изразява и готовност да подкрепи поредица протестни акции и да запознае международните институции с проблема.

Голяма част от парк "Бедечка" и зоната на самата река Бедечка е заплашена от "противоречив" план за застрояване, който се основава на реституция на земеделски имоти в парка. Местни архитекти се противопоставиха и назоваха редица проблеми във въпросния план за застрояване – като това, че не е заснета растителността, както изисква Законът за устройство на територията, както и че не са спазени редица административни процедури, припомнят от организацията. Планът предвижда и корекция на коритото на реката, което противоречи на добрите европейски практики и увеличава риска от наводнения.

Националният омбудсман Константин Пенчев вече два пъти изрази позицията си, че решението за подробен устройствен план не е било взето и обнародвано съгласно процедурите и закона, като се позова на българска и международна съдебна практика и законодателство, които дават приоритет на обществения интерес, а не на интересите на една или друга група, посочват още от "Грийнпийс" в писмото си, адресирано до кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, председателя на общинския съвет Емил Христов, до целия общински съвет, с копие до министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и до министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, както и до омбудсмана, областния управител и областната управа.

От организацията информират също, че хората от гражданската инициатива за запазване на парка са предложили алтернативни начини за решаване на проблема.

Това е направил и авторът на общия устройствен план на Стара Загора доц. д-р арх. Борислав Борисов, който е в полза и на собствениците на терени в зелената площ, и на обществения интерес. В него се ползва разпоредбата на чл. 16 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), която позволява зелената площ да бъде запазена като общинска, при застрояване на терени източно от парка, където собствениците получават трансформирани, нови урегулирани поземлени имоти с права на застрояване.

Според "Грийнпийс" устройството на територията трябва да се случва в обществен интерес, при спазване на конституционното право на качествена среда за живот, при опазване на природата и осигуряване на устойчиво развитие.

В писмото си от организацията припомнят и факта, че Стара Загора е град, в който качеството на въздуха е дългогодишен проблем и затова е важно хората, живеещи в този град, да имат своите паркове и зелени зони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.