1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. HAWT турбините ограничават количеството генерирана енергия от вятърните паркове, според специалисти

HAWT турбините ограничават количеството генерирана енергия от вятърните паркове, според специалисти

Учените са загърбили съоръженията с хоризонтална ос (HAWT), които имат много широк размах на перките и съответно изискват по-голямо пространство

Изследователи от Калифорнийския технологичен институт (Caltech) са установили, че произведената енергия може да се увеличи 10 пъти, ако бъде оптимизирано разположението на турбините. За целта учените са загърбили съоръженията с хоризонтална ос (HAWT), които имат много широк размах на перките и съответно изискват по-голямо пространство.

Според специалистите HAWT турбините ограничават количеството генерирана енергия от вятърните паркове. Освен това, за да постигнат повече мощност, разработчиците често увеличават височината на конструкциите, размера на перките и мощността на ротора, което води до допълнителни разходи за обслужване.

Ето защо учените от Caltech използват турбина с вертикална ос (VAWT – vertical axis wind turbine ), която улавя вятърната енергия дори и на малка височина. В момента VAWT са слабо разпространени, поради ниската ефективност на отделната турбина. Но при групово разполагане на турбините близо една до друга се постига максимално захващане на въздушния поток за генериране на електричество.

При проведените изпитания шест VAWT турбини са произвели 21-47 вата енергия на квадратен метър земя, докато същите по размер HAWT турбини генерират само 2-3 вата на кв. м.

Изследователитe развенчават и мита за крехката конструкция на VAWT турбините. Според тях, новите достижения в областта на материалите и възможностите за прогнозиране на аеродинамичното натоварване позволяват направата на конструкции, които са способни да издържат големи натоварвания.

В момента само 2,5% от общия обем на световното производство на електроенергия се изработва от вятърни паркове, по данни от различни източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.