1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. “Хора за хората: България и Швейцария” – солидарност & сътрудничество в действие

“Хора за хората: България и Швейцария” – солидарност & сътрудничество в действие

Заключителна конференция на Българо-швейцарската програма за сътрудничество

Конференцията „Хора  за хората: България и Швейцария“ ще представи в София на 14 ноември 2019 (четвъртък) резултатите и уроците от Българо-швейцарска програма за сътрудничество, изпълнявана през последните десет години.

Посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен и вицепремиерът Томислав Дончев ще открият конференцията в 9:00 часа в хотел  „Хилтън“ , зала Мусала.

На събитието са поканени институции, бенефициенти и други донорски програми. Наред с представители на български държавни институции и общини сред основните говорители ще са и хора, участвали в Програмата: ученици от дуалното образование, ромски здравни медиатори, учители, фермери, бизнес и неправителствени организации. Делегация от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (SDC) и Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO)  ще се включи в дискусиите, като ще се срещне и с хора в Сливен, където Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) работи по ромското включване, и ще посети пилотни центрове за разделно събиране на опасни битови отпадъци в страната.

Солидарност & сътрудничество: това са двете ключови думи, които най-добре описват Швейцарския принос към една по-благоденстваща България. “Нашата солидарност се гради на убеждението, че швейцарците и българите споделяме общо бъдеще. Работейки заедно, ние сме по-силни и можем да се справим с предизвикателствата“, казва швейцарската посланичка Мюриел Берсе Коен. “Горди сме, че заедно подкрепихме стотици инициативи“.

Участниците в конференцията „Хора за хората“ ще представят лични истории на успеха,  общностни начинания на групи хора и постижения на Програмата, както и ще обсъдят какво предстои занапред и пред какви предизвикателства е изправено българското общество.

През десетте години на своето съществуване Програмата подкрепи над 120 инициативи и ключови реформи в България, достигайки до хиляди хора в почти всяка община. Приближавайки своето формално приключване през декември, Програмата говори чрез конкретни видими резултати. Дългогодишен екологичен проблем – обезвреждането на опасни остарели пестициди, предстои да бъде решен съвсем скоро в над 100 общини. Вече действа модерно дуално професионално образование като най-ефективното средство за младежка заетост. В 15 общини и на национално ниво бяха въведени подходи за социално включване на уязвимите групи и грижа за възрастните хора. Заработиха нови модели за опазване на природата, основани на съпричастността на местните общности, които имат и по-добър поминък. Борбата с организираната престъпност и трафика на хора е високо в дневния ред на институциите и обществото. В правоприлагащите институции навлязоха съвременни стандарти за младежко правосъдие, полицейска работа, която зачита човешките права, и наказания за екологични престъпления.

Българо-швейцарската програма за сътрудничество е с бюджет от 76 милиона швейцарски  франка в периода 2009 - 2019 година. Швейцария оказваше подкрепа в сфери, за които България бе заявила нужди да наваксва в развитието си: сигурност и правосъдие; подкрепа за гражданското общество; социално включване на малцинства и уязвими групи; околна среда и инфраструктура; подкрепа за частния сектор; двустранно сътрудничество;  изследвания и образование. Програмата, която е част от Швейцарския принос за  намаляване на икономическите и социалните неравенства в разширения ЕС, цели също подкрепа за слаборазвити райони в България и задълбочаване на дългосрочното българо-швейцарско сътрудничество. Всички  проекти, съфинансирани по Програмата, трябва да приключат преди края на 2019.

Българо-швейцарската програма за сътрудничество: в цифри и факти:

  • Българо-швейцарската програма за сътрудничество е част от Швейцарския принос за  намаляване на икономическите и социалните неравенства в разширения Европейски съюз. С общ бюджет от 1.302 милиарда шв. франка Швейцария подкрепи множество двустранни проекти в 13-те страни, които се присъединиха в ЕС след 2004 година. Разпределението на средствата е на базата на броя на жителите и дохода на глава от населението.
  • България е на 5-то място по размер на финансирането сред 13-те страни, които получиха подкрепа от Швейцарския принос за разширяването - след Полша, Румъния,  Унгария и Чешката  република.
  • Програмата подкрепи 93 проекта и 22 докторантски и следдокторски изследвания.
  • Партньорските публични институции съфинансираха проектите с 15 процента, а неправителствените организации -  10 %.
  • Всеки проект допринасяше към поне един от петте взаимосвързани приоритета на Програмата: подкрепа за икономическия растеж и подобряване условията на труд (12 % от общия бюджет); подобряване на социалната стабилност (17 %); подобряване на обществената сигурност (10 %); опазване на околната среда (48%); укрепване на гражданското общество (11 %) и подкрепа за разработването на проекти (2%).
  • Най-големият проект, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, е „Обезвреждане на излезли от употреба пестициди“, чийто бюджет е 23,4 млн. швейцарски франка (от които 19,9 млн. е швейцарският принос).
  • Най-големият брой подкрепени проекти (36) е във Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Целите на Програмата са постигнати и дори надхвърлени в по-голямата част от проектите, съфинансирани по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Най-добрите й инициативи бяха събрани във фотоизложбата „Хора за хората: България и Швейцария“, която след премиерата й на 8 май в Народното събрание бе представена и в пет областни града. 

Конференцията „Хора за хората“ слага официалния край на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, но много от подкрепените инициативи продължават да действат в полза на нуждите на българското общество и след формалния краен срок на изпълнението на проектите.

Повече за БШПС:
 
http://www.swiss-contribution.bg

Подробна програма за събитието:
https://bit.ly/2KfvjEQ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.