1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Има ли лесен начин да помогнем на природата?

Има ли лесен начин да помогнем на природата?

Една от най-сериозните опасности е липсата на информация и незнанието на хората за инвазивните чужди видове

Известно е, че нашата мисия е да запазим видовете растения и животни и естествените гори, ливадите и пасищата, в които живеят за следващите поколения и за Земята. Защо тогава се борим с инвазивните чужди видове (ИЧВ) растения? Защо да са толкова вредни, че чак да прилагаме и популяризираме методи за унищожаването им?

ИЧВ растенията са нетипични за българските екосистеми. Идват от далеч, пренесени от хората по въздух, суша и вода и са една от най-големите заплахи за биологичното разнообразие. Повечето от тях имат мощни механизми за размножаване и оцеляване. Не са претенциозни към околната среда и нямат естествени вредители. Затова лесно се приспособяват и разпространяват. Навлизат бързо и завземат ливади, пасища, гори. Извличат хранителните вещества и водата от почвата. Нарушават светлинния режим на местните растения. Така потискат развитието им и довеждат до тяхното намаляване и изчезване.

Освен че предизвикват необратими промени в дивата природата, ИЧВ нанасят сериозни стопански щети и застрашават здравето на хората.

Една от най-сериозните опасности е липсата на информация и незнанието на хората за тези коварни нашественици! Водейки се от желание за бързо решаване на проблеми като борба ерозията, осигуряване на по-евтина дървесина и по-богата паша за пчелите, бързо растяща декоративна украса често внасяме в дивата природа ИЧВ растения, които я превземат и променят безвъзвратно.

Има ли лесен начин да ѝ помогнем? Уви, не борбата с ИЧВ е скъпа, трудна и сякаш безкрайна... Можем обаче да започнем с лесни и прости неща като това да научим повече за тази заплаха и да споделим познанието с колкото е възможно повече хора!

Можете да подкрепите тази важна цел като харесате и споделяте страницата Свободни от инвазивни чужди растения във Фейсбук.

През 2020-та публикациите в нея достигнаха до 54 541 души! Над 35% от тях реагират с голям интерес на информацията, а около 1 265 следят страницата и участват активно! 

Благодарим ви за подкрепата и десетките съобщения с въпроси за ИЧВ растенията, които ни изпратихте! Особено бяхме щастливи да получим над 15 подробно попълнени анкети с точни данни и 20-тина снимки на находищата на едни от най-бързо разпространяващите се инвазивни чужди видове растения – кактусите опунция.

Радваме се, че съумяхме да привлечем внимание и разбиране към инвазивните чужди видове растения у нас! :) Ето и най-популярните ни публикации по темата, през 2020 година:

Разговор на живо с Владимир Владимиров – един от най-подготвените специалисти у нас по инвазивни чужди видове (ИЧВ) растения, от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.