1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Иновативен соларен проект ще захранва Лас Вегас

Иновативен соларен проект ще захранва Лас Вегас

Очаква се той да заработи до края на 2013 г., осигурявайки 110 мегавата мощност

Щатската фирма SolarReserve е завършила основната част от иновативен соларен проект, при който ще се използва разтопена сол за съхранение на енергия и захранване на електропреносната мрежа след залез слънце.

Младата фирма е завършила изграждането на 180-метровата кула на соларния проект Crescent Dunes в Невада. Очаква се той да заработи до края на 2013 г., осигурявайки 110 мегавата мощност. Когато кулата започне да действа, тя ще има капацитет за съхранение на енергия, възлизащ на 10 часа – най-големият капацитет за съхранение в условия на пълно натоварване.

Добавянето на система за съхранение превръща соларната система в непрекъснат източник на енергия и позволява на разработчиците на проекта да печелят повече пари от производството на електричество. В резултат на това слънчевите проекти, които използват топлинна енергия за производство на електричество, все по-често добавят разтопена сол за съхранение на генерираната енергия.

Технологията на SolarReserve е по-различна от традиционните системи за съхранение с разтопена сол. Разликата е в това, че всичкото електричество се генерира само от системата за съхранение и съответно има само един работен флуид – сол, загрята до около 1000 градуса.

Сега, когато кулата е готова, създателят на Crescent Dunes възнамерява през лятото да инсталира 10 000 хелиостата – 10 000 огледала, всяко с размер на билборд, които да проследяват слънцето. Слънчевата светлина ще се отразява от тях и ще попада на върха на кулата върху 33-метров „приемник“, който съдържа конструкция от тръби с циркулираща в тях сол. Полето, покрито с хелиостати, ще е широко около 3 км.

Солта, съхранявана в резервоар при 500 градуса, се изпомпва от основата нагоре и там се загрява. След това солта се прелива в друг резервоар – за съхранение. Когато електроразпределителното дружество поиска ток, горещата сол преминава през топлообменник на земята, за да се генерира пара, която задвижва традиционна електрическа турбина.

Местното електроразпределително дружество NV Energy предвижда да използва електричество от тази нова електроцентралата от обяд докъм 10 ч. вечерта или до полунощ, тъй като по-голямата част от потребителите му са обектите в Лас Вегас, пише greentech.bg.

Стабилното функциониране на подобна соларна електроцентрала чрез съхранение на енергията води до производството на повече енергия на годишна база в сравнение със слънчевитре фотоволтаични проекти със същата мощност. 110-мегаватовият Crescent Dunes ще произвежда около 500 000 мегаватчаса годишно; една 110-мегаватова слънчева фотоволтаична система, способна на пикова мощност, би произвеждала по-малко от половината от това.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.