1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инспектори на РИОСВ - Хасково спасиха от плен сухоземни костенурки

Инспектори на РИОСВ - Хасково спасиха от плен сухоземни костенурки

Нарушението е констатирано от дежурен автоптрул на РПУ-Джебел

Инспекторите на РИОСВ - Хасково спасиха от плен и пуснаха в естествената им среда нови 4 сухоземни костенурки, обект на бракониерство, похвалиха се оттам. Бракониерът и други двама души се придвижвали с лек автомобил с пловдивска регистрация в посока село Рогозче, Джебелско. Нарушението е констатирано от дежурен автоптрул на РПУ-Джебел. На нарушителя ще бъде съставен акт. Костенурките са от вида шипоопашати и са били в много добро видимо сътояние.

От началото на годината това е трети подобен случай. В средата на май бяха спасени  21 сухоземни костенурки, изоставени в два чувала в района на Държавно ловно стопанство „Женда". В началото на този месец други 9 екземпляра от защитения вид бяха открити при полицейска проверка на РПУ- Любимец между селата Оряхово и Изворово. Животните бяха пуснати в естествената им среда. През този период случаите на бракоиниерство с костенурки  зачестяват, защото ги ядат.

РИОСВ напомня, че сухоземните костенурки са световно застрашени видове влечуги, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN - 2004). Те са приоритет за опазване от редица международни конвенции. В българското законодателство сухоземните костенурки фигурират в приложение от Законa за биологичното разнообразие и тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство се наказва според Наказателния кодекс на страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.