1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инсталациите за слънчева енергия в САЩ са се удвоили

Инсталациите за слънчева енергия в САЩ са се удвоили

Електроенергийните компании издигат соларни паркове край големите градове и в пустините

Слънчевата енергия може най-сетне да стане популярна. Високите цени, които от години я правеха непрактична като основен източник на енергия, се понижават рязко. Електроенергийните компании издигат соларни паркове край големите градове и в пустините. Градивни финансови планове правят слънчевата енергия по-реалистична от всякога за домовете, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В САЩ инсталациите за слънчева енергия са се удвоили миналата година и се очаква отново да се удвоят тази година. Планирана е повече слънчева енергия от всяка друга, включително ядрена, или добивана от вятър, газ или въглища.

Делът на слънчевата енергия при компаниите за производство на електроенергия е малък. Но е обещаваща. Слънцето разпръсква повече чиста енергия на планетата за един час, отколкото хората използват за година, а светлата част от деня е частта, в която е най-необходимо електричество. Слънчевите панели могат да бъдат инсталирани близо до местата, където хората ползват енергия, като така да се намалят или премахнат разходите за преноса на електроенергия чрез мрежа.

Слънчевата енергия срещаше пречки заради цената. Тя все още е около три пъти по-скъпа от електроенергията, произвеждана от природен газ, според оценките на службата за енергийна информация.

Финансовите бариери обаче падат бързо. Цените на слънчевите панели се понижиха с две трети от 2008 година, като така става по-лесно компаниите, инсталиращи съоръжения за слънчева енергия, да изтъкват финансовите ползи от този вид енергия, а не само ползите за околната среда. Собствениците на жилища, които искат да преминат на слънчева енергия, могат да го направят безплатно и да плащат същата цена или по-малко за електричество.

В САЩ съоръженията за слънчева енергия са се увеличили със 102 процента в периода 2009-2010 година, което е най-бързото темпо за последните пет години.

За да бъде слънчевата енергия достъпна, все още са необходими големи данъчни облекчения и други субсидии от федералното правителство и щатските власти. Основната федерална субсидия покрива 30 процента от цената за системата на една сграда. Като се добавят щатските и други субсидии, могат да бъдат покрити до 75 процента от цената.

Цената на слънчевите панели - плоскости от кристален силиций или слоеве от метални покрития, които превръщат слънчевите лъчи в електроенергия - се понижава толкова бързо, че изглежда съвсем достоверно слънчевата енергия да бъде конкурентоспособна на твърдите горива, дори когато федералните субсидии за нея бъдат намалени с една трета през 2016 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.