1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инцидентите с делфини тази година са двойно по-малко

Инцидентите с делфини тази година са двойно по-малко

Въпреки съмненията не са доказани случаи на умишлени убийства

Нови превантивни мерки ще бъдат взети срещу инцидентите с делфини в Черно море. Това обяви на пресконференция на 20-ти септември министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Малко преди това същия ден той се срещна с експерти от различни институции и представители на природозащитни организации. Срещата беше свикана по повод откритите напоследък мъртви делфини по българското Черноморие. В срещата участваха зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) Пламен Захариев, представители на Института по океанология – Варна и Института по рибни ресурси и на браншовите организации от сектор „Рибарство”. Странните инциденти станаха повод на засилени дебати както сред институциите и научните среди, така и в интернет пространството.

Предстои да бъде разписана процедура, която да указва какво точно да правят при получаване на сигнал за намерен мъртъв делфин органите на РИОСВ и на ИАРА. Ще се включват и ветеринарните власти, а при съмнения, че е бил убит умишлено да се направи аутопсия и да бъде сезирана прокуратурата, тъй като според промените в Наказателния кодекс това е престъпление. Тъй като мястото на труповете не е на плажа, те ще бъдат извозвани до екарисаж. Съгласно закона за биоразнообразието, ако има открит мъртъв делфин на брега, той трябва да остане там – една недомислица, която трябва да бъде променена, коментира Мирослав Найденов. Разчитаме на съдействие и от концесионерите, и от рибарите и имаме уверения на техните браншови организации, че това ще се случи, допълни Найденов.

Ще поискаме и техническа помощ от Европейската комисия, информира още Найденов. Целта е да бъдат намалени инцидентите с делфини при риболов. Ще бъдат монтирани специални ултразвукови устройства, които да държат морските бозайници далеч от рибарските мрежи. Нерядко делфините се оплитат в мрежите и това води до нещастни случаи с тях. Ще бъде увеличен също ресурсът на ИАРА, за да може да контролира по-голям периметър и да работи по-ефективно за опазване на това богатство, допълни още министърът на земеделието.

С новите катери Гранична полиция също ще може по-стриктно да следи какво се случва в морето. Мирослав Найденов увери, че никой от рибарите не би посегнал на делфин. „Дори ако самите те разберат, че някой е посегнал умишлено, казаха – дайте ни го, ние ще се разправяме с него“ – каза още Мирослав Найденов. – Той увери, че у нас тези животни не се избиват за развлечение, нито пък за да се приготвят от тях филета, каквито слухове напоследък се появиха. Въпреки съмненията, че някои от делфините може да са били умишлено убити от бракониери, при аутопсията им не били открити доказателства за това.

Обнадеждаващ е и фактът, че при констатирани малко над 50 случая на мъртви делфини през миналата година, през тази те са наполовина до момента. В същото време популацията им се е увеличила, а това пък означава, че в морето има достатъчно риба и е по-чисто. Все още обаче не се знае колко е броят на интелигентните морски бозайници. Предполага се, че са между 100 и 200 хиляди. Досега са правени няколко проучвания, но със средства по ОП „Околна среда“ предстои да бъде направено обстойно изследване, от което да стане ясно колко е „населението“ на делфините в Черно море, какви са характеристиките и динамиката на популацията, проблемите й и т.н.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.