1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Искаме европари за по-добро качество на въздуха

Искаме европари за по-добро качество на въздуха

Средства ще се търсят не само от еврофондовете, но и чрез схемата за "зелени" инвестиции

Страната ни ще настоява подобряването на качеството на въздуха в населените места да бъде сред приоритетните области за финансиране през следващия програмен период - 2014-2020 г. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова в рамките на конференция "Smart city - модел на устойчиво местно развитие", открита в столичния хотел "Кемпински Зографски", предаде БТА.

По думите й основна причина за замърсяването на въздуха през зимния сезон са източниците на битово горене. За преодоляването на проблема трябва да се развие централизираното топлоснабдяване и да се смени горивната база с екологична, което е добра възможност за инвестиции, посочи екоминистърът.

Според Караджова усилия ще бъдат концентрирани и в подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд, тъй като над 40 на сто от енергията в страната се използва неефективно в бита. За целта средства ще се търсят не само от еврофондовете, но и чрез схемата за "зелени" инвестиции, където страната се надява да реализира сделка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.