1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Исканията на протестиращите в Бургас ловци ще бъдат предадени на МЗХ и на НВМС

Исканията на протестиращите в Бургас ловци ще бъдат предадени на МЗХ и на НВМС

Според тях забраната за лов на водоплаващи птици не е целесъобразна

Исканията на ловците ще бъдат предадени на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Това стана ясно след като представители на протестиращите ловци се срещнаха с областния управител на Бургас, предаде Агенция "Фокус".

Според Милен Господинов, един от представителите на ловците, които се срещнаха с областния управител Константин Гребенаров, той се е ангажирал като представител на държавата да съдейства за отмяна на забраната за лов на територията на шест от седемте области в страната, в които е забранен ловът заради шапа и за отмяна забраната за лов на водоплаващ дивеч в част от районите на Бургаска област извън горския фонд.

Според ловците забраната за лов на водоплаващи птици не е целесъобразна, а следващата стъпка е да се мисли и за удължаването на ловния сезон на този вид дивеч до края на февруари.

"Районът около Бургас, където са местата за лов на водоплаващ дивеч, не е застрашен по никакъв начин от болестта шап. Около тези райони има свободно движение на животни, на пастири, на хора и на автомобили и на всичко останало, което не се дезинфекцира. Затова считаме, че заповедта е нецелесъобразна и ако не срещнем разбиране от компетентните ветеринарни власти нашите протести по всяка вероятност ще продължат както днес мирно и кротко”, каза сред срещата Милен Господинов.

Ловците, които протестираха днес пред областната управа, бяха предимно от ловните дружинки в Бургаско. Те допълниха, че желание за участие в протеста са изявили ловци и от други райони на страната, където е въведена забраната за лов, но поради лошите метеорологични условия не са успели да присъстват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.