1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Искра Михайлова: Обмисляме мораториум за строителството на Черно море

Искра Михайлова: Обмисляме мораториум за строителството на Черно море

Снимка:

В програмата на МОСВ е предвиден диалог с местните власти и заинтересованите екологични организации

Обмисляме мораториум за строителство върху ценни от екологична гледна точка местностти по Черноморието, обяви новият министър на околната среда и водите Искра Михайлова пред bTV.

"В програмата на правителството сме предвидили диалог – много бързо, с местните власти и заинтересованите екологични организации по проблемите на запазването на природните забележителности в района на Черно море. Имаше внесено предложение за мораториум върху строителството на Черно море. Това е един от вариантите, който обмисляме с пълното съзнание, че мораториумът е относително временна мярка. Той трябва да бъде последван от много сериозни законодателни промени, които да гарантират, че точно тези ценни от екологична гледна точка зони ще бъдат защитени и на тях няма да се разрешава строителство, няма да има хотели няма да се разширяват градовете", каза Михайлова.

Михайлова, която беше втора в депутатските листи за Пазарджик на ДПС, възражда идеята за мораториума, лансирана първоначално от БСП. Предложението за забрана на строежите до плажа на над 10 крайморски населени места беше внесено от лидера на левицата Сергей Станишев малко преди разпускането на 41-то Народно събрание и след т.нар. скандал "Дюнигейт". Любопитното в случая е, че нито един от регистрираните на 6 март 2013 г. депутати на ДПС не е подкрепил мораториума, групата на ДПС въобще не е гласувала за предложението. То беше отхвърлено от групата на ГЕРБ.

Пореден министър се "запознава" със случая Банско

Една от най-горещите екологични теми последните месеци е възможното разширяване на ски зона Банско от концесионера "Юлен" АД, който вече е надвишил позволената му от договора с държавата площ в Национален парк "Пирин". Министър Михайлова не пожела да даде конкретен отговор на въпроса ще има ли нови строежи в Пирин, тъй като все още се запознавала с въпроса в детайли. Тя подчерта, че решения ще се взимат на базата на диалог – "с всички, които проявяват интерес по темата с околната среда и всички които имат планове за развитие на определени райони". "Ако се появяват конфликти по темите за околната среда, те обикновено са между местните власти и желанието на активни природозащитници да опазят природни ценности", каза Михайлова.

Екоминистърът посочи още, че големият спор не е за площта, усвоена от "Юлен", а "дали ще се развива устойчиво зимния туризм за сметка на някои защитени територии". "От сега мога да кажа, че за мен е от изключително значение да запазим природата", обяви Михайлова.

Забраната за шистовия газ била крайна

По темата за забранените след масови протести миналата година проучвания за шистов газ у нас Михайлова каза, че не е разумно да се казва "не" на нещо преди то да е проверено.

"Това е проблем на липсата на доверие. България има разгърнато екологично законодателство и ако се спазват нормите на това законодателство, могат да бъдат правени предварителни, казвам предварителни, проучвания за това къде е опасно, къде би могло да се прави проучване за шистов газ. И ако в действителност е опасно и се нарушава екологичното равновесие, да се вземе съответното решение". Михайлова призна обаче, че е малко вероятно отговорът да е "да" за местата, които е трябвало да се проучват за добив на шистов газ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.