1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Испания, Чехия и Австрия се състезават за наградата на ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА

Испания, Чехия и Австрия се състезават за наградата на ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА

За първи път в рамките на кампанията е включена категория за градове с население под 50 000 жители

Европейската комисия обяви финалистите за наградата на ЕВРОПЕЙСКАСЕДМИЦАНАМОБИЛНОСТТА за 2017 г. и 6-тите  награди за  Планиране на устойчива градска мобилност (SUMP). Първата награждава местните власти, които демонстрират значителни усилия за насърчаване на устойчивата градска мобилност, а наградата SUMP отличават устойчиво планиране на градската мобилност.
Финалистите на ЕВРОПЕЙСКАСЕДМИЦАНАМОБИЛНОСТТА са:

• Гранада (Испания)
• Прага (Чехия) 
• Виена (Австрия)
За първи път в рамките на кампанията е включена категория за градове с население под 50 000 жители, която признава постиженията за устойчива мобилност на малките градове в Европа. Финалисти в тази категория са:

• Игуменица (Гърция)
• Линдау (Германия)
• Тиват (Черна гора)
Наградата за планиране на устойчива градска мобилност (SUMP) се дава на местните власти, които са успели да развият план за мобилност, отговарящ на различните транспортни нужди на хората и бизнеса,  като същевременно допринася за подобряване на качеството на живот. Това издание на наградите се фокусира върху споделената мобилност в процеса на планиране. Финалисти на наградата SUMP са:

• Голям Манчестър (Великобритания)
• Милано (Италия)
• Турда (Румъния)
Победителите в двете кампании ще бъдат обявени от Виолета Булц, еврокомисар по транспорта и Даниел Калея, главен директор на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия, на официална церемония, която ще се проведе в Брюксел на 21 март 2018 г.

Кампанията ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА се провежда от 16 до 22 септември всяка година, което дава възможност на градовете да изпробват алтернативи за устойчив транспорт. Насърчаването на хората да избират устойчиви видове транспорт като ходене и колоездене, може да подобри качеството на въздуха и да направим нашите градски райони по-приятно място за живеене и работа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.