1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Италианската армия отново разчиства боклука в Неапол

Италианската армия отново разчиства боклука в Неапол

Близо 2000 тона отпадъци заливат улиците на града

Италианската армия пристигна в Неапол, за да помогне на града да се справи с продължаващата криза с боклука, съобщи Би Би Си. В операцията участват около 170 войници и над 70 камиона.

Близо 2000 тона боклук заливат улиците на Неапол. На няколко пъти гневни граждани запалваха купчините. Италианската армия за втори път след 2008 г. се притичва на помощ на града. Анализатори изтъкват, че премиерът Силвио Берлускони използва армията, за да повиши рейтинга си преди местните избори по-късно този месец.

Премиерът е обект на чести критики заради продължаващата криза. Едно от обещанията му в предизборната кампания през 2008 г. бе именно да разчисти улиците на Неапол и за да го постигне, той изпрати армията. Три години по-късно, обаче, проблемът все още не е решен от една страна заради технически проблеми в местните пещи за горене на смет, а от друга, заради липсата на инвестиции в нови сметища.

Местните жители настояват боклукът да се събира на друго място, тъй като близките сметища са препълнени.

Би Би Си припомня съмненията, че мафията също има принос за кризата. Твърди се, че нейни членове са инфилтрирани в управлението на отпадъците на Неапол и съдействат за складиране на токсични отпадъци в сметищата, което допълнително изнервя местните жители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.