1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Италия е отличник в усвояването на слънчева енергия

Италия е отличник в усвояването на слънчева енергия

През миналата година страната постигна рекорд от 4 гигавата електроенергия, произведена от слънчеви електростанции

Към средата на годината Италия ще има зашеметяващите 7 гигавата, генерирани от слънчева енергия, което я превръща в отличник в сектора.

Още от 2007 година правителството на страната с помощта на законодателно подкрепени субсидии започна да стимулира потреблението на екологично чиста енергия. През миналата година Италия постигна рекорд от 4 гигавата електроенергия, произведена от слънчеви електростанции.

Само за един месец на 2010 година италианските семейства са добавили в електрическата мрежа толкова слънчева енергия, колкото изработва електростанция с изкопаеми горива от среден размер. Около 200 мегавата от общо 4-те гигавата са били усвоени през декември, а останалите 3000 мегавата ще бъдат включени до края на юни т.г., съобщават от правителствената агенция за комунални услуги.

Миналата година Италия стана вторият по големина в света пазар за доставка на слънчева енергия от нови хелиоинсталации, тъй като потребителите в страната се страхуваха да не загубят субсидиите, отпуснати от правителството до края на 2010 г. Със специален указ от края на м.г. обаче правителството разшири още повече преференциите за проекти, свързани с усвояване на слънчева енергия до края на юни 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.