1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Италия на съд заради липсата на адекватно управление на отпадъците

Италия на съд заради липсата на адекватно управление на отпадъците

ЕК предлага дневна парична санкция от 256 819 евро

По препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник Европейската комисия взе решение да прати Италия в Съда на ЕС заради продължителната липса на адекватно управление на отпадъците в региона Кампания повече от три години след предишното разглеждане на проблема. Съгласно законодателството на ЕС държавите членки трябва да събират и обезвреждат отпадъците по начин, който не застрашава здравето на човека и околната среда.

Комисията предлага дневна парична санкция от 256 819 евро за всеки ден след второто решение на съда, докато Италия не спази регулациите, и еднократна сума, изчислена въз основа на норма от 28 090 евро на ден, за периода от първото съдебно решение до деня на привеждане в съответствие с регулациите.

В своето решение срещу Италия през март 2010 г. Съдът санкционира страната заради липсата на интегрирана и адекватна мрежа от инсталации за обезвреждане на отпадъци, което е изискване съгласно Рамковата директива за отпадъците. Комисията е в постоянен контакт с италианските власти в резултат на това решение, с цел да се гарантира, че Италия взема необходимите мерки за изпълнение на решението. Постигнат е известен напредък: Италия прие нов план за управление на отпадъците за Кампания през януари 2012 г., а през юни представи програма от мерки, предназначени за управление на отпадъците в региона до 2016 г., когато се очаква да заработят нови съоръжения за третиране на отпадъците, пише greentech.bg.

От лятото на 2011 г. местните органи насочват големи количества отпадъци към съоръженията в други региони, с което се постига временно решение на проблемите, които са типична характеристика на региона в продължение на няколко години. Не са изключени и нови кризи с отпадъците, тъй като систематичните проблеми в региона все още не са адекватно третирани.

Въпреки че признава някои от подобренията в области като например разделното събиране на отпадъците, Комисията смята, че са налице неприемливи закъснения в строителството на повечето от планираните инсталации за третиране на органични отпадъци, за изгаряне и депа за отпадъци. Вече има риск много от планираните инсталации да не бъдат готови до края на 2016 г.

Има и опасения за несигурната съдба на 6 милиона тона балирани отпадъци, складирани на различни места в Кампания, в очакване на инсинератора, който все още не е построен. Недоволство е налице и заради ниската степен на разделно събиране в провинция Неапол. Едва 20% от отпадъците там се събират разделно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.