1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Италия се готви за рекордно ниски от 27 години температури

Италия се готви за рекордно ниски от 27 години температури

Очаква се днес студът да обхване северните и централните части на страната, съпътстван от снеговалежи и поледици

Сибирската вълна, обхванала Източна Европа от Украйна до България и Румъния, настъпва и към Италия. Страната се готви за рекордно ниски от 27 години температури, пише в. "Стампа".

Още вчера в областта Венето - в градовете Марчезина и Азаджо, температурите паднаха съответно до минус 16 и минус 14 градуса. Очаква се днес студът да обхване северните и централните части на Италия, съпътстван от снеговалежи и поледици.

Заради приближаващия рекорден мраз, в Генуа, Венеция, Милано и Рим някои жп гари ще останат отворени през нощта, за да могат да се подслонят на топло бездомници. В Торино ще бъдат увеличени местата в приютите. Училищата в града ще бъдат затворени, макар че това предизвика полемика.

Във Флоренция заради студа и снеговалежите е сформиран кризисен щаб. В Генуа училищата и спортните комплекси ще затворят врати в 14,00 ч., а пазарите - още в 12,00 ч. Очаква се сняг да вали в областите Емилия-Романя, Тоскана, Марке и Умбрия. Снеговалежи ще има и в Лацио, Абруцо и Молизе.

Засега прогнозите са, че в Рим, където за последно е паднал сняг преди две години, няма да вали, но за всеки случай са задействани процедурите за действие при снеговалеж, раздадени са тонове сол и са привлечени доброволци за почистване на улиците от евентуален сняг.

За да не се усложни обстановката по магистралите, главно в северните части на страната, са мобилизирани 2 000 снегопочистващи машини и 5 000 служители на фирмите за чистота.

В Южна Италия, например в Сицилия, вече имаше бури и в град Катания проливни дъждове наводниха много улици. Силна буря се разрази на вулкана Етна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.