Италия се готви за рекордно ниски от 27 години температури

Очаква се днес студът да обхване северните и централните части на страната, съпътстван от снеговалежи и поледици

Сибирската вълна, обхванала Източна Европа от Украйна до България и Румъния, настъпва и към Италия. Страната се готви за рекордно ниски от 27 години температури, пише в. "Стампа".

Още вчера в областта Венето - в градовете Марчезина и Азаджо, температурите паднаха съответно до минус 16 и минус 14 градуса. Очаква се днес студът да обхване северните и централните части на Италия, съпътстван от снеговалежи и поледици.

Заради приближаващия рекорден мраз, в Генуа, Венеция, Милано и Рим някои жп гари ще останат отворени през нощта, за да могат да се подслонят на топло бездомници. В Торино ще бъдат увеличени местата в приютите. Училищата в града ще бъдат затворени, макар че това предизвика полемика.

Във Флоренция заради студа и снеговалежите е сформиран кризисен щаб. В Генуа училищата и спортните комплекси ще затворят врати в 14,00 ч., а пазарите - още в 12,00 ч. Очаква се сняг да вали в областите Емилия-Романя, Тоскана, Марке и Умбрия. Снеговалежи ще има и в Лацио, Абруцо и Молизе.

Засега прогнозите са, че в Рим, където за последно е паднал сняг преди две години, няма да вали, но за всеки случай са задействани процедурите за действие при снеговалеж, раздадени са тонове сол и са привлечени доброволци за почистване на улиците от евентуален сняг.

За да не се усложни обстановката по магистралите, главно в северните части на страната, са мобилизирани 2 000 снегопочистващи машини и 5 000 служители на фирмите за чистота.

В Южна Италия, например в Сицилия, вече имаше бури и в град Катания проливни дъждове наводниха много улици. Силна буря се разрази на вулкана Етна.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.