Ивелина Василева: Изпълнихме ОПОС 2007-2013 на 99,85%

Снимка:

Изградени са 51 пречиствателни станции и 19 регионални системи за управление на отпадъците

„Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ се очаква да бъде изпълнена на 99,85%, което е близо до съвършените 100%. Гордея се с факта, че от програма в риск тя се превърна в една от най-успешните.“ Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на 8-то заседание на Комитета за наблюдение.

Василева припомни, че развитието на ОПОС 2007-2013 г. през годините беше драматично и мина през много амплитуди. Програмата започна с 1 година закъснение поради липсата на административен капацитет. през 2009 г. при кабинета „Станишев“ преживя първата си криза – временно спря изпълнението на проектите в сектор „Води“. През 2010-2011 г. темповете се възстановиха, а през 2012 г. беше договорен 86% от бюджета. Но последва нова травма – през 2013 г., при кабинета „Орешарски“, плащанията бяха спрени. Ситуацията беше наистина критична и поставяше на карта изпълнението на цялата програма. Нямаше никакви траншове от Европейската комисия и в продължение на 6 месеца не се плащаше нищо от бюджета на фирмите и общините. В същото време се изпълняваха над 80 големи инфраструктурни проекта.

Средствата бяха размразени с идването на новия кабинет „Борисов“ през ноември 2014 г. Това беше в резултат на възстановеното доверие и диалог с Европейската комисия и предприетите мерки за подобряване на системите за управление и контрол.

„Трябваше да се навакса изгубеното време, но вече може да се гордеем с постигнатото“, каза министър Василева. Изпълнени са 428 проекта за 3,34 млрд. лв. Извършените плащания са 106,8%. Очакваните сертифицирани плащания са 99,85%.

Висока оценка даде и главният директор на ГД ОПОС Яна Георгиева. „Постигнахме съществени резултати, но най-важното е, че програмата изпълни ролята си да бъде инструмент за реализиране на политиките на МОСВ“, посочи тя.

Равносметката показва, че са изградени 51 пречиствателни станции и 19 регионални системи за управление на отпадъците. Прокарана е близо 2600 км ВиК мрежа.

„Често се шегуваме, че сме построили близо 7 магистрали под земята“, каза министър Василева и изрази надежда, че създаденото ще служи на хората през следващите 30-40 години.

Проучване на „Екзакта“ показва, че позитивните промени се оценяват от хората. Според изследването през март 2016 г. едва 6,5% от българите са знаели, че МОСВ инвестира в строителство на пречиствателни съоръжения. През декември този процент е 35,9 на сто. За проекти за подмяна на ВиК мрежата преди шест месеца бяха чували 3,4 на сто от запитаните, а сега – 25,5%. С депата картината е сходна – през март за строителството им знаеха едва 1,9 на сто от хората. Сега процентът е 16,6. През март 62% от българите са отговорили с „не знам“ на въпроса „Какво прави МОСВ за подобряване на екологичната обстановка“. Докато през декември този процент е паднал близо три пъти – на 26,1 %.

Министър Василева обаче подчерта, че трябва да се поучим от грешките си: „Доброто планиране е ключът към успеха. Моят призив към всеки, който поеме ресора оттук нататък, е да спазва правилата на добро финансово управление и да не използва ОПОС за политически цели“.

Министър Василева отбеляза и ефективността на образователно-информационната кампания на МОСВ „Яко е да си еко“, която привлече за популяризиране на „зелената“ идея сред младите хора звезди като Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека, зоолога и алпинист Боян Петров, певеца Ангел Ковачев. А на 13-и декември предстои Поли Генова да представи своята екопесен.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.