1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изготвена е интерактивна карта на биоразнообразието в Северозападна България

Изготвена е интерактивна карта на биоразнообразието в Северозападна България

Българското дружество за защита на птиците реализира 18-месечен проект

Географска информационна система база данни, интерактивен интернет сървър и карта на чувствителните зони за биоразнообразието в Северозападна България и Югозападна Румъния, е резултатът от реализирането на 18-месечния проект на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). 

Това бе отчетено на заключителния етап на проекта "Трансграничен модел за опазване на природата и устойчиво ползване на природните ресурси по течението на река Дунав", известен като "Заедно за Дунав", който се проведе във Велико Търново, съобщи sever.bg. Проектът е реализиран в 5 области на България и в 4 - на Румъния. Партньори по проекта са Румънското орнитологично дружество BirdLife, община Козлодуй и Регионална агенция по околна среда - Олт, гр. Слатина, Румъния.

Над 50 еколози, орнитолози и експерти от различни институции в двете страни отчетоха свършената за последната година и половина работа. Опазване на видове, опазване на местообитания и работа с местните хора са трите насоки, по които е реализиран проектът.

"За първи път използваме сателитни предаватели, прикачени на ключови видове птици - в случая морски орел, който стана символ на проекта. Той е най-едрият от срещащите се на Балканския полуостров орли. В Европа популацията нараства, но в България има между 15-20 двойки от този вид. Целта на проекта бе свързана с опазването на биологичното разнообразие по цялото поречие на река Дунав и във влажните зони, а не само на морския орел. Мониторингът в тази насока даде възможност да се попълнят много "бели петна", обясни директорът на БДЗП Нада Тошева.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.