1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изграждане на ботаническа градина

Изграждане на ботаническа градина

Защитените от закона растения и дървесни видове ще бъдат съхранявани в ПП „Русенски Лом“

Изчезващи и защитени от закона растения и дървесни видове ще бъдат съхранявани в Природен парк „Русенски Лом". Експертите са разработили проект, по които предстои да бъде изградена ботаническа градина от 12 дка край село Нисово.

Над 400 вида са проучените лечебни растения в защитената местност. Те ще намерят място в ботаническата градина. Ще се съхраняват и видове от Червената книга на България от цялата страна. „Идеята ни е от всеки един от нашите национални природни паркове да изберем най-представителния вид", обясни Милко Берберов, лесоинженер от ПП "Русенски Лом"

От Природния парк допълниха, че е изграден посетителски и обучителен център, които работи с ученици и студенти. Представят се експозиции от защитени видове птици, ландшафта и биоразнообразието на парковата територия, както и културно-историческото му наследство.

Ботаническата градина ще бъде изградена в рамките на две години. През 2017-та се отбелязват 46 години от обявяването на парка за защитена територия и 20 години от създаването на дирекцията към него.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.