1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изграждат фотоволтаични паркове край Плевен

Изграждат фотоволтаични паркове край Плевен

Фирми за строеж на подобни паркове са проявили интерес към възможността да ползват за това имоти на "Инжстрой" ЕООД

Дружества, занимаващи се с изграждане на обекти в сферата на добиване на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, са проявили интерес към строеж на такива и край Плевен. Една от точките в предстоящата на 28 юли сесия на Общинския съвет е именно вземане на решение по такъв въпрос, пише dariknews.bg.

Управителят на "Инжстрой" ЕООД Плевен инж. Маргарита Вачкова е внесла предложение още на 16 май тази година за даване на съгласие дружеството да участва в гражданско дружество за изграждане на фотоволтаични паркове. Става дума за това, че фирми за строеж на подобни паркове са проявили интерес към възможността да ползват за това имоти на "Инжстрой". Фотоволтаични паркове могат да бъдат поставени на покрив на промишлено хале в Механизацията и на покрив на промишлено хале на Асфалтобазата на "Инжстрой".

Ползите от участието на общинската фирма в проекта на първо място биха били в намаляване на разходите за поддръжка на тези активи, които досега само са изисквали средства, без да носят приходи, е записано в предложението. Освен това, така дружеството ще стане част от модерен проект за производство на зелена енергия, което би намалило първо като цяла електропотреблението и второ - така фирмата ще трупа опит в една нова перспективна индустрия. Участието в проекта ще даде възможност и за получаването на зерени сертификати, които в един бъдещ момент ще струват средства на компанията съгласно еколгичните изисквания и директиви на ЕС. Като цяло участието на общинската фирма е само в плюс за града ни, пише още в предложението за решение на сесията.     

Като подходящ вариант за участие на Плевен в проекта за производство на "зелена" енергия се предлага създаването на гражданско дружество по реда на Закона за задълженията и договорите - консорциум.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.