1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изграждат платформи за щъркелови гнезда върху електрическите стълбове

Изграждат платформи за щъркелови гнезда върху електрическите стълбове

Целта е опазване на прелетните птици от напрежението

38 щъркелови гнезда са изградили специалистите от „Е.ОН България Мрежи” от 2008 година до сега в Североизточна и Централна България. Само през настоящата година 15 щъркелови двойки ще гнездят в монтирани върху електрически стълбове платформи, защитаващи пернатите. Дружеството продължава политиката си за защита на птиците.

Белият щъркел е един от двата защитени вида щъркели. Характерна особеност за този вид е силната привързаност към местата за гнездене – двойката изгражда едно гнездо и през всяка  следваща година го надгражда, като на някои места размерът достига до 2 метра в диаметър. Разположени върху стълбовете, понякога клоните на гнездата или крилата на птиците докосват проводниците от електрическата мрежа и предизвикват късо съединение, в резултат на което гнездата изгарят заедно с малките птици.

За да се запази популацията на редките видове, специалистите на „Е.ОН България Мрежи” монтират платформите върху електрическите стълбове на избраните от гнездящите двойки места, а орнитолози от Българско дружество за защита на птиците поставят в тях изградените от щъркелите гнезда. Целта е при пролетната миграция двойките да намерят собствените си домове, но разположени на достатъчно разстояние от електрическите проводници и защитени от опасността да попаднат под напрежение. Освен че се запазва живота на птиците, поставянето на щъркеловите гнезда в платформи намалява риска от аварии по електроразпределителната мрежа и възникване на пожари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.