1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изграждат площадка за компостиране на биоотпадъци в Пловдив

Изграждат площадка за компостиране на биоотпадъци в Пловдив

За да осъществи намерението си Общината ще кандидатства по ОП „Околна среда“

Площадка за компостиране на биоотпадъци и временно съхранение на разделно събран боклук ще бъде изградена в  Северната индустриална зона на Пловдив, пише dariknews.bg.

За да осъществи намерението си Общината ще кандидатства по ОП „Околна среда“. Стойността на проекта за изграждане на Център за управление на отпадъците, включващ административна сграда, водопровод, канализация, както и път до площадката, е над 9,5 милиона лева, а максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 7,4 милиона лева.

Остатъкът от нужната сума - 2,5 милиона лева, ще бъде гласуван на предстоящата сесия на градския парламент в четвъртък, тази седмица.

Компостът е висококачествен почвен подобрител, който представлява торообразен материал, подходящ за наторяване на земеделските култури и за възстановяване на органичната материя в почвата. Редица са предимствата на компоста, но най-значимите са, че повишава добивите, прави глинестата почва по-рохкава, предпазва растенията от редица болести, повишава задържането на вода, възстановява изхабените почви, предпазва почвата от ерозия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.