1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изграждат ветроенергийни паркове в община Ген. Тошево

Изграждат ветроенергийни паркове в община Ген. Тошево

В района предстои да се поставят и фотоволтаици

До края на годината трябва да започне строителството на нови ветроенергийни паркове в община Ген. Тошево, съобщи зам.-кметът Г. Георгиев. Над 50 генератора ще бъдат поставени в землищата на селата Спасово, Стамболийски и Бежаново. Капацитетът на новото съоръжение ще бъде между 150 и 180 мегавата.

Вече е готов и планът за застрояване на още един вятърен парк с 45 турбини. Електрогенераторите ще бъдат поставени около селата Пчеларово и Дъбовик. Трети ветроенергиен комплекс ще се оформи и край селата Конаре, Василево, Преселенци, Средина и др. Там по предварителен план ще бъдат монтирани 75 генератора с обща мощност 150 мегавата.

От добруджанската община съобщиха още, че между Ген. Тошево и Кардам, както и в района на с. Житен предстои да се поставят и фотоволтаици. До момента единственият изграден ветроенергиен парк в тази община е в района на Кардам, където са монтирани 6 турбини, всяка с мощност над 2 мегавата. Очаква се строителството на новите съоръжения да започне до края на 2011 г., тъй като вече са изработени подробният устройствен план и планът за застрояване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.