1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изложба "Сенки в скалите" отбелязва Европейския ден на минералите

Изложба "Сенки в скалите" отбелязва Европейския ден на минералите

Снимка:

Експозицията ще остане открита за посещение до месец септември тази година, с тенденция да се превърне в пътуваща

Изложба "Сенки в скалите. Минерали и биоразнообразие" се откри снощи в Регионалния исторически музей в Русе, пише dnevnik.bg. Експозицията се организира съвместно от културния институт и "Каолин" АД. Тя е  посветена на Европейския ден на минералите 2011, отбелязван в цяла Европа от 13 до 15 май.

"Поне пред русенска публика тази изложба показва за пръв път не само многообразието в света, но и онова преплитане на антропологичното с естествената история", каза директорът на музея Николай Ненов. В изложбата са експонирани дванадесет различни теми, от произхода на планетата Земя до индустрията и екологията. Акцентът е върху минералното богатство и видовете скали, свързани с живота на всички живи същества по много и различни начини – произход на скалите, местообитанията на растенията и животните, употребата на суровините във всекидневието и в различните индустрии.

Изложбата "Сенки в скалите. Минерали и биоразнообразие" ще остане открита за посещение до месец септември тази година, с тенденция да се превърне в пътуваща.

На територията на "Каолин" АД във Ветово днес продължават инициативите, посветени на Европейския ден на минералите. Страната ни дава начало на отбелязването на този ден на стария континент. На него са посветени инициативи на 50 места на 20 европейски страни. Тържественото отбелязване на събитието се провежда на открита кариера за кварц-каолинова суровина на "Каолин".  България е сред първите страни, в които се открива Европейския ден на минералите. Инициативата се отбелязва за първи път през 2007 г. и дава заявка да се превърне в световна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.