1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изложбата на WWF „Чудесата на природата: от семе до гора“ гостува в Русе

Изложбата на WWF „Чудесата на природата: от семе до гора“ гостува в Русе

Снимка:

От семе до гора

Официалното откриване е днес от в 18:00 ч. в сградата на Екомузей към Регионален исторически музей в Русе

Горите са най-големите складове за въглероден диоксид след океаните и играят ключова роля за регулирането на климата на планетата. Освен това те ни осигуряват ресурсите, необходими за нашето оцеляване, които сме свикнали да приемаме за даденост – питейна вода, чист въздух и суровини за енергия и лекарства. Също така горите са ценни природни екосистеми и дом на богато биологично разнообразие, което намира в тях храна и подходящи местообитания за създаване и отглеждане на потомство.


„За съжаление, една гора може лесно да бъде изсечена, но израстването ѝ отново като жизнена и пълноценна екосистема е дълъг и сложен процес. Именно поради това опазването на българската гора е една от най-важните мисии пред природозащитната организация WWF“, коментира Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF.

В тази връзка Регионален исторически музей - Русе и WWF имат удоволствието да поканят жителите и гостите на град Русе на първата по рода си изложба, проследяваща процеса на зараждане на една гора: „Чудесата на природата: от семе до гора“. Чрез нея, по един артистичен начин, WWF презентира красотата на българските гори, а също и пъстрия растителен и животински свят, който пазят. Всяко от близо тридесетте табла съдържа важна информация за биоразнообразието по нашите географски ширини, както и интересни детайли за залесяванията. 

Изложбата разказва за чудесата на четири типа гори, които са приоритетни за опазване в цяла Европа. Посетителите ще се запознаят и с най-съществените заплахи за тях, предизвикателствата пред тяхното опазване и възстановяване, както и с важни компоненти на правилното залесяване. 

„Първата стъпка към опазването на природата е нейното разбиране и познаване. Макар и да изглежда лесно, залесяването е сложен и отговорен процес. За да израсне една гора жизнена и многофункционална е необходимо да се вземат предвид множество условия, сред които качеството, вида и произхода на фиданките, а също и мястото и времето, в което се прави залесяване“, разказва още Дончева.

Не на последно място посетителите на изложбата ще имат възможност да се насладят на пъстри илюстрации с представители на богатия растителен и животински свят у нас. От диви прасета, сърни и прилепи, до различни видове птици, влечуги, земноводни и насекоми – всичко това ще можете да видите от 2-ри ноември до 28-и декември.  

Официалното откриване е в четвъртък /02.11./ от в 18:00 ч. в сградата на Екомузей към Регионален исторически музей в Русе. На място ще присъстват и експерти на WWF, които ще отговорят на вашите въпроси за изложбата и работата на природозащитната организация в областта на опазването на горите. Дунавският град е третата спирка от турнето на изложбата след София и Бургас. Изложбата ще гостува и в Регионален природонаучен музей - Пловдив от 5-ти януари до края на месеца. После заминава за Белене, където ще може да бъде разгледана в дирекцията на Природен парк „Персина“.

Природозащитниците от WWF организират изложбата съвместно с техните партньори от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП ДП) и Дружеството на анималистите, флористите и научните илюстратори (ДАФНИ). Повече за проекта, в рамките на който се провежда тя, можете да прочетете тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.