1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изпълнителната агенция „Борба с градушките” и областните дирекции „Земеделие” извършват оглед за оценка на щетите от градушките

Изпълнителната агенция „Борба с градушките” и областните дирекции „Земеделие” извършват оглед за оценка на щетите от градушките

Изключително силни градови процеси са се развили в областите Враца, Пазарджик и Пловдив

Екипи на Изпълнителната агенция „Борба с градушките” съвместно с 28-те областни дирекции „Земеделие” извършват оглед за оценка на щетите от падналите градушки вчера на територията на цялата страна.

Вследствие на неустойчивост на атмосферата на 17 юли, неделя, между 9.00 ч. и 23.30 ч. на територията на цялата страна се развиха мощни купесто - дъждовни  облаци, придружени с градушки, проливни дъждове и ураганни ветрове, като обхващат територия от 6 000 000 дка, съобщават от Изпълнителната агенция „Борба с градушките”.

Изключително силни градови процеси са се развили в областите Враца, Пазарджик и Пловдив, посочва изпълнителният директор на агенцията инж. Николай Николов. Регионалните звена на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” от цялата защитавана територия, която е в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Ст. Загора и Сливен, провеждат активни въздействия върху общо 92 облака. В резултат на тези противоградови въздействия са намалени до голяма степен нанесените поражения върху селскостопанската продукция върху защитаваната територия от 8-те области, като по данни на агенцията те са били ограничени само в областите Пазарджик и Пловдив.

Причините, довели до тези поражения в двете защитавани области, въпреки проведените противоградови въздействия, са мощните градови облаци, развили се извън обхвата на защитената територия и навлезли отвън в нея с готов образуван град, подпомогнати от ураганните ветрове. Това за пореден път доказва необходимостта от разширение на защитаваната от агенцията територия и върху други области в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.