1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изпълнителната агенция по околна среда ще актуализира картината на биологичното разнообразие у нас

Изпълнителната агенция по околна среда ще актуализира картината на биологичното разнообразие у нас

На 17 декември ИАОС ще проведе пресконференция

ИАОС в качеството си на директен бенефициент по Приоритетна ос 3 на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“ изпълнява проект „Теренни проучвания на разпространение на видове/ оценка на състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна- І фаза“. Проектът е одобрен със Заповед № РД-23/13.01.2012 г. на министъра на околната среда и водите и е с обща стойност 9 886 792 лв. и продължителност 39 месеца. Посредством този проект Изпълнителната агенция по околна среда ще актуализира картината на биологичното разнообразие в България. На 17 декември, вторник, ще се проведе конференция на ИАОС за представяне на първите резултати по проекта, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Проектът предвижда проучвания на видове, които не са включени в Натура 2000, но са обект на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Стремежът е той да допълни и обогати данните, получени от други проекти с предмет „биоразнообразие“. Чрез него ще се актуализират съществуващите и разработят нови методики за мониторинг на видовете и ще се изработят актуални карти на тяхното разпространение.

В два последователни полеви сезона на терен ще се проучат всички видове, включени в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, обхванати в 5 големи биологични групи - безгръбначни животни, риби, земноводни и влечуги, висши растения - мъхове и гъби, както и бозайници. Птиците ще бъдат проучвани отделно. Ще се внедрят генетични методи за оценка на състоянието на популации на видовете, като проектът ще се концентрира върху 4 вида - мечка, вълк, дива котка и рис.

Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие работи от 5 години, но все още в нея има "бели полета"и констатиран недостиг на данни. Въпреки че местообитанията на много от видовете са разположени в границите на национални паркове и защитените територии е констатирана нуждата от актуализиране на информацията за тях. Събирането на нови данни и допълването на съществуващите такива ще допринесе съществено за създаването на една по-пълна и подробна картина на състоянието на биоразнообразието на територията на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.