1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Израелска компания предлага иновационна концепция за надуваема вятърна турбина

Израелска компания предлага иновационна концепция за надуваема вятърна турбина

Новата разработка използва специално платно, направено от композитни материали, което е леко, гъвкаво и евтино

Израелската компания Winflex предлага иновационна концепция за надуваема вятърна турбина. Разработката обещава по-лесно производство на електроенергия и на по-ниска цена, съобщи GreenTech.bg.

Надуваемата турбина на Winflex Ltd. спечели наскоро конкурс за зелени иновации, организиран от американската корпорация General Electric. Проектът ще бъде доразвит в Израел с финансовата подкрепа именно на GE.

Winflex демонстрира, че за добиване на електроенергия от вятъра не е задължително да се използват грамадни перки, каквито виждаме все по-често в съществуващите инсталации. Новата разработка използва специално платно, направено от композитни материали, което е леко, гъвкаво и евтино.

Надуваемата турбина може да се използва практически на всяко място, дори на покривите на едноетажни сгради. Освен това инвестицията се възвръща по-бързо, отколкото при стандартните вятърни турбини, което прави новата технология привлекателна за частна употреба. Намаляването на разходите и времето за монтаж на оборудването прави ненужни държавните субсидии за покупка и използване на вятърни турбини.

Турбината на Winflex представлява олекотен ротор, около който се въртят надуваемите перки, подобно на платна на кораб. Съоръжението може да работи при различни природни условия, включително и в бурно време, твърди производителят.

Досега компанията е провела успешни тестове с два прототипа Winflex, съответно с 10 и 200 киловата мощност. Израелците работят по създаване на турбина с мощност 1 мегават, която да бъде пусната в комерсиално производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.