1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изразходвахме ресурсите за тази година

Изразходвахме ресурсите за тази година

Най-голямата отговорност се пада на бизнеса и политиката

Човечеството изразходва природните ресурси, които Земята е в състояние да възстанови за една година, показват експертните анализи. Денят и тази година се пада по-рано от миналогодишния.
 
В днешно време на хората им са нужни всъщност близо две планети, от които да черпят природни ресурси, смятат учените. Климатичните промени и техните последствия – горещи вълни, суши, бури, наводнения и намаляващо биоразнообразие – са тежко наследство за идните поколения. За да се справи човечеството с тези предизвикателства е необходима драстична промяна.
 
Най-голямата отговорност се пада на бизнеса и политиката, изтъкват природозащитните организации. Те настояват Европейският съюз и националните правителства да предприемат решителни мерки за намаляване на екологичния отпечатък, който индустрията и селското стопанство оставят след себе си.
 
Богатите държави са по-скоро част от проблема, а не от неговото решение, смята германската министърка за икономическо сътрудничество и развитие Свеня Шулце. По думите й Европа вече не може да си позволи чрез своето потребление да внася престъпления срещу природата и нарушения на човешките права от други региони на света. 
 
Тази година денят, в който изразходихме природните ресурси се пада два дни по-рано от миналата година. За първи път това се случва през 1970-та, а до края на миналия век денят се измества от декември към септември. От 2018-та насам той вече се пада в края на юли.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.