1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изследваха водата в Добричка област

Изследваха водата в Добричка област

От РИОКОЗ са издали общо 24 предписания до ВиК за отстраняване на замърсяванията в питейната вода

459 проби вода, взети от населените места в Добричка област, са изследвали инспекторите от РИОКОЗ – Добрич през изминалата 2010 г.

Установено е, че 71 проби не отговарят на изискванията. От тях 40 са със физико-химични замърсявания, 27 проби – с микробиологични замърсявания и в четири са констатирани примеси и от двата типа. По показател нитрати са изследвани 2 проби вода, които също не отговарят на изискванията на Наредба№9/2001 г.

22 предписания до ВиК са издадени заради нестандартните проби вода. В тях се настоява за предприемане на необходимите мерки и привеждане качеството на водата в съответствие с изискванията на Наредбата. Освен това е извършено и повторно пробонабиране в присъствието на здравен инспектор и извършване на повторни анализи на водите от пунктовете, показали отклонение. Предписанията са проверени и изпълнени.

11 проби вода са изследвани от централни водоизточници. Само две от тях са се оказали нередни по физико-химични и микробиологични показатели, уточняват още от РИОКОЗ. Издадено е предписание до ВиК за отстраняване на замърсяванията и насрочени повторни анализи на водите от централните водоизточници.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.