1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Извършиха уникална животоспасяваща операция на прилеп в България

Извършиха уникална животоспасяваща операция на прилеп в България

Пациентът е с дължина на тялото едва 7- 8 сантиметра и тегло 22 грама

На 11.01.2011 г. е извършена първата по рода си в България операция на прилеп, съобщава на сайта си организация Зелени Балкани. Истинска остеосинтеза била направена с цел да се спаси счупеното крило на прилепа. Операцията е извършена от д-р Слави Цеков и екипът на Ветеринарна клиника “Феникс” в Стара Загора, доброволни сътрудници на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

Прилепът е от вида Nyctalus noctula – ръждив вечерник. Той е бил приет в Спасителния център на 03.01.2010 г. от град Пловдив. Спасен е от състрадателни граждани, които го измъкнали от лапите на котка, след като е бил изхвърлен от нечий балкон.

При преглеждането на пострадалия прилеп в Центъра се потвърдило, че има счупване на т.нар. совалка, която е основната кост, “носеща” крилото. Като всички диви животни, прилепите не могат да бъдат “гипсирани”. Затова заздравяването на такива травми е много трудно и почти невъзможно. По тази причина животните или умират, или могат да живеят като инвалиди, отглеждани изкуствено от хората, обясняват от природозащитната организация.

По тези причини ветеринарният екип решил да рискува с операция, наречена остеосинтеза. Тя представлява монтиране на метален елемент вътре в самата кост, който държи двете счупени парчета в правилната позиция, за да зарастнат както трябва. Допълнителна трудност е и необходимостта от анестезия (упояване) на пациента.

Тази операция е много сложна, не само защото става дума за диво животно, но и защото прилепите са много дребни. В случая пациентът е с дължина на тялото едва 7- 8 сантиметра и тегло 22 грама. Въпреки всичко, операцията е преминала успешно и пациентът е излязъл нормално от упойката, след което е бил “подсилен” с витамини и физиологичен разтвор, успокояват от Зелени Балкани. Направената след операцията рентгенография е показала, че двете части на костта са добре фиксирани.

Повече информация за извършената операция, както и снимки на бинтованото прилепче можете да видите на сайта на Зелени Балкани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.