1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Иззеха незаконни ловни трофеи и от заведения в Говедарци

Иззеха незаконни ловни трофеи и от заведения в Говедарци

Снимка:

Съставени са актове по Закона за биологичното разнообразие

При проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в две заведения в Говедарци бяха иззети нова порция незаконни ловни трофеи от защитени видове. По данни на природозащитната организация СДП "Балкани", която е взела участие в акцията, в хотел и механа в курортното селище са били открити общо 5 трофея от диви кози, един череп от кафява мечка, 3 препарирани мишелова, една забулена сова, която е включена в Червената книга, и един сирийски пъстър кълвач.

Освен трофеите от защитени животни, в заведенията са открити още незаконни трофеи от 2 сръндака, един елен лопатар и един благороден елен. Тези животни не са защитени, но липсват документи за законния им отстрел.

На собствениците на заведенията са били съставени актове по Закона за биологичното разнообразие. При притежаване и излагане на трофеи от защитени видове той предвижда глоби от 100 до 5 000 лева за физически и от 500 до 10 000 лева за юридически лица. За незаконен отстрел на мечка извършителят подлежи и на санкции по Наказателния кодекс.

Иззетите трофеи ще се съхраняват от Изпълнителната агенция по горите, каза за "Дневник" Любомир Петров от СДП "Балкани". По думите му агенцията ще реши кои от тях да бъдат дадени на музеи или училища и кои ще бъдат унищожени в екарисаж. 

Проверките са планови и ще продължат и в други населени места, включително и през следващия активен туристически сезон, каза още Любомир Петров. В акциите вчера и днес участват също представители на Българска Фондация Биоразнообразие, както и полицаи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.