1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кабинетът гласува емисиите от горивата да спаднат с 6% до 2020 г.

Кабинетът гласува емисиите от горивата да спаднат с 6% до 2020 г.

Течните горива в транспорта са източник на около 20% от парниковите газове в ЕС

Парниковите газове, изпускани при изгарянето на бензин, дизел и газьол в транспорта, трябва да спаднат с 6% до края на 2020 г. Такива промени в Закона за опазване на околната среда (ЗООС) гласува кабинетът. С поправките ще се въведе евродиректива за качеството на горивата и емисиите от тях.

Производителите и вносителите трябва да влагат биосъставка в течните горива или да използват алтернативни горива. Целта е да се гарантира намаляване на емисиите "на единица енергия от целия жизнен цикъл" на горивото. Желаният спад ще бъде постигнат при 10 на сто дял на биогоривата в транспорта, каквато е европейската цел до края на десетилетието, уточниха пред "Дневник" от министерството на околната среда.

От миналата пролет в България се предлага дизел с 2% биокомпонент, но смесването на бензина с биоетанол може да се отложи. Според сегадействащия закон за екоенергията от 1 март бензинът трябваше да съдържа 2% биоетанол. Новият закон, които предстои да бъде гласуван на второ четене в парламента, обаче може да отложи мярката до септември 2014 г., защото рафинериите не са готови. Според министерството на околната среда отлагането няма да попречи на общото намаление на емисиите от горивата, заложено в ЗООС.

От март догодина делът на биокомпонента в дизела трябва да стане 6%, а от март 2018 г. бензинът трябва съдържа 9% биоетанол, пише още в законопроекта за ВЕИ.

До юни Европейската комисия трябва да разработи методика за пресмятане на изпуснатите газове. Екоминистерството ще подготви методика за емисиите от биогоривата до шест месеца след влизане в сила на поправките. Според тях до 31 март всяка година всички фирми, предлагащи течни горива, ще трябва да внасят доклад за емисиите, причнени от горивата, които са пласирали през предходната година.

Течните горива в транспорта са източник на около 20% от парниковите газове в ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.