1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кафяви мечки се очакват в добричкия зоопарк

Кафяви мечки се очакват в добричкия зоопарк

Поредна акция за предоставяне на коледните елхи като храна за обитателите на Центъра за защита на природата и животните

Коледните и новогодишни дръвчета да попълнят запасите от храна на обитателите на Центъра за защита на природата и животните – с този призив излязоха за пореден път служителите на зоопарка в Добрич. Така вместо да затрупват контейнерите за смет, елхичките ще се събират на паркинга на зооградината и ще послужат за храна на животните.

Ново семейство кафяви мечки ще попълни колекцията на добричкия Център за защита на природата и животните. Те ще обитават къща с двор, изградена със средства от трансграничен проект с румънския град Констанца. По силата на трансграничното сътрудничество са изградени още ветеринарна лечебница и складова база, необходими за животните, волиери за отглеждане на птици и дребни гризачи, малко езеро и подслон за газещи птици, лабиринт от храсти за посетителите, паркови алеи. Стойността на българо-румънския проект „Повишаване потенциала за развитие чрез организиране на възможностите и подобряване на туристическата инфраструктура в трансграничния регион” е 1 439 492,93 евро. Работата по него е продължила повече от година.

Официалното откриване на новите съоръжения и сгради бе през есента на 2012 г. С решение на Общинския съвет на Добрич от декември 2012 г. Центърът е вече общинско предприятие, като в момента се извършва процедурата по неговата регистрацията. Създаден през 2003 г. по българо-швейцарски проект, зоопаркът е разположен върху площ от 160 декара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.