1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Карнавал на пеперудите ще се проведе край Скакавишкия водопад

Карнавал на пеперудите ще се проведе край Скакавишкия водопад

Районът на Земенския пролом е местообитание на повече от 700 вида пеперуди

„Карнавал на пеперудите - летящите цветя над Полско-Скакавишкия водопад"  ще се проведе за трета поредна година. Организатори са община Кюстендил - отдел „Туризъм и балнеология" съвместно с Българска Фондация „Биоразнообразие". За място на провеждане на карнавала е избран районът на Земенския пролом, който е местообитание на повече от 700 вида пеперуди, предаде Дарик радио.

Карнавалът ще се проведе на 07-08.07.2012 г. в с. Полска Скакавица. Демонстрация на ловене на нощни пеперуди ще се проведе от ст. н. с. II ст. д-р Стоян Бешков, биолог и еколог към Националния Природонаучен музей при БАН.

Събитието  ще се проведе в двора на новото училище в село Полска Скакавица. В програмата през първия ден ще вземат  участие  деца от Обединен детски комплекс - Кюстендил, деца от Пето ОУ „Хр. Ботев". Ще се  проведат  три конкурса: кулинарен, карнавален и творчески, свързани тематично с пеперудите. Ще бъдат раздадени награди и грамоти на участниците. В неделя, 8 юли, карнавалът продължава с туристически преход с маршрут по Земенския пролом, чиито начален час е 9.40 ч., а мястото на тръгване е жп спирка Скакавица.

Фондация „Биоразнообразие" обяви 2012 за Година на пеперудата. Пеперудите са разред от клас Насекоми. В света има над 175 000 вида пеперуди, а в България се срещат над 3 700. Пеперудите имат важна роля за равновесието в природата. Много от тях помагат за опрашването на растенията. Някои видове пеперуди са застрашени и се нуждаят от специални грижи, за да оцелеят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.