1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Казусът за Деветашката пещера е предоставен в Брюксел

Казусът за Деветашката пещера е предоставен в Брюксел

До края на февруари българското правителство трябва да отговори какво е предприело

Природозащитници от "Зелени Балкани" и Центъра на изследване и защита на прилепите /ЦИЗП/ към Националния природонаучен музей са подали сигнал до Европейската комисия по казуса с Деветашката пещера, в която бяха заснети сцени от екшъна "Непобедимите 2". Заради "варварствата" на филмовата компания в пещерaта, която е дом на огромни колонии от прилепи, еко организации скочиха срещу Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и РИОС-Плевен, като ги обвиниха в умишлени закононарушения и заблуждаване на обществото.

На съвместна пресконференция от "Зелени Балкани" и ЦИЗП обявиха, че цялата информация по случая е предоставена в Брюксел и до края на февруари българското правителство трябва да отговори каква е позицията му по въпроса и какво е предприело. В зависимост от отговора ЕК ще реши дали срещу страната ни ще бъде започната наказателна процедура, съобщи агенция КРОСС.

"В резултат на решенията на МОСВ започна една хронология от събития, която вече е 17 страници. В нея може да се проследи кой се е интересувал и какво е направил по въпроса", заяви Боян Петров от ЦИЗП.

До момента ние сме свършили 80% от дейностите за защита на пещерата, а МОСВ, което трябва да е основният контролен орган, стои някъде на заден план, посочи той.

Добромир Добринов от "Зелени Балкани" обясни, че нарушенията в случая са свързани с два компетентни органа. Единият е РИОС-Плевен - компетентен орган по прилагане на Закона за защитените територии, под който попада и Деветашката пещера. Вторият - МОСВ, което е разрешило построяването на моста, по който в пещерата в доставена цялата техника, участвала в изграждането на декорите за филма "Непобедимите 2".

Според еколозите РИОС-Плевен е издал официалният акт, с който се съгласуват дейностите в пещерата. Актът обаче е нищожен, тъй като по закон той касае само собствениците и ползвателите, сред които не попада филмовата компания. "Най-основният порок на това съгласуване е, че то е извършено директно в разрез със Закона за защитените територии", посочи Добромир Добринов.

Според него, от плевенската РИОС обяснили, че дейностите по заснемането на филмовата продукция не са забранени в заповедта за обявяване на пещерата за защитена територия (издадена през 1996 г.) и затова те са ги съгласували. "Това е действие, с което те са се намесили незаконно в заповедта, която не са длъжни да преценяват и тълкуват, а да съобразяват. В ЗЗТ се говори за разрешителни и забранителни режими, които обхващат обхвата на допустимите дейности. Заради колониите от прилепи, два месеца през лятото всякакви посещения в Деветашката пещера са абсолютно забранени. Изричен разрешителен режим определя останалите 10 месеца като разрешени за посещение с туристическа и научна цел. Именно тези два режима определят обхвата на дейностите, които са разрешени. Никакво съгласуване не може да има за дейности, извън указаните в режима.

Пропуск в ЗЗТ обаче прави съгласувателното решение на РИОС практически необжалваемо пред съда, тъй като няма изискване то да се публикува, а срокът за обжалването му е само 14 дни. Това означава, че обществото и заинтересованите организации могат да разберат за тези дейности едва когато те стартират, а всякакви срокове за атакуването им са изтекли.

По думите на Добромир Добринов МОСВ заблуждава обществото с твърдението, че има решение на съда, с което актът на РИОС се признава за законен. "Отчитайки, че не можем да атакуваме самия акт, ние пуснахме иск за неоснователно действие и бездействия, което е съвсем друга процедура по АПК. Административният съд в Плевен постанови само, че щом има акт, не може да се твърди, че има неоснователно действие или бездействие, но той не се е произнасял по същността на казуса. Това е категорична заблуда от страна на МОСВ", обясни екологът.

По думите му от РИОС-Плевен са компрометирали собствената си проверка на терен, като са обявили провеждането й в медиите предварително. Това дало време на филмовата компания да изнесе транспортната си техника. "Учудващо обаче инспекторите не видяха декорите, не видяха и дълбоките следи от тежките машини в пещерата. Не видяха чувалите, с които е замърсена близката река. Констатираха само изсичане на растителността в района и се оправдаха, че са съставили акт за това нарушение. Всичко останало изобщо не беше коментирано", каза Добринов.

Нарушението на МОСВ се състои в това, че ведомството е издало разрешение за реконструиране на стар мост, от който са останали само част от подпорните колони. Според природозащитниците, вместо това на практика е построен нов бетонен мост, което не е реконструкция, а ново строителство. Разрешение за токова обаче може да издаде само РИОС-Плевен, което прави актът нищожен, тъй като е издаден от некомпетентен орган. "Ако следваме логиката на МОСВ, това е все едно да кажем на президента, че работи в реконструирания древноримски град, който се намира под него", коментира Добромир Добринов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.