1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кипър и Израел разширяват сътрудничеството си в областта на енергетиката и туризма

Кипър и Израел разширяват сътрудничеството си в областта на енергетиката и туризма

Обсъдени са следващите стъпки в осъществяването на проекта за свързване на енергийните системи на двете страни

Източното Средиземноморие да стане комбинирана туристическа дестинация, предлагат Кипър и Израел. Двете страни ще си сътрудничат и в енергетиката, като се свържат с подводен електрически кабел по дъното на Средиземно море.

Кипър и Израел разширяват сътрудничеството си в областта на енергетиката и туризма, като създават нови перспективи за Източното Средиземноморие. Особено успешно в тази насока бе завършилото двудневно посещение на кипърския икономически министър Праксула Антониаду в Тел Авив, съобщава БНР.

Обсъдени са следващите стъпки в осъществяването на проекта за свързване на енергийните системи на двете страни, който ще гарантира тяхната сигурност. Това ще стане чрез електрически кабел по дъното на Средиземно море. Отсечката е част от уникален мащабен проект за свързване на енергийните мрежи на три страни в района - Израел, Кипър и Гърция /през остров Крит до континента/, а оттам – с паневропейската енергийна система.

Проектът е на стойност близо 1.5 млрд. евро и бе представен в Никозия като най-дългия в света електрически кабел, прокарван под вода. Той ще е с дължина близо 1000 километра, на дълбочина от около 2000 метра и ще има капацитет да пренася обща мощност от 2000 мегавата.

Новите енергийни перспективи след откриването на значителни залежи природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър предизвикаха и големия чуждестранен интерес към провеждащия се днес в Никозия Първи международен енергиен симпозиум. В него участват експерти от Русия, САЩ, Франция, Гърция и много други страни от Европейския съюз.

Кипър и Израел предвиждат да превърнат Източното Средиземноморие и в съвместна туристическа дестинация. Те ще създадат комбиниран туристически продукт, в който всяка страна ще допринесе със своята специфика за увеличаване на посетителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.