1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кипър започна сондажи за природен газ в Средиземноморието

Кипър започна сондажи за природен газ в Средиземноморието

Ситуацията в региона е изключително политизирана и напрегната

Въпреки острото противопоставяне и директните заплахи от страна на Турция, Кипър започна дългоочакваните сондажи за природен газ в изключителната си икономическа зона в Източното Средиземноморие. Ситуацията в региона е изключително политизирана и напрегната, информира БНР.

Американската компания "Нобъл Енерджи", която изпълнява договора с правителството на Кипър, започна сондажа на платформа "Афродита", известна като "Терен 12" с площ от 1250 квадратни мили във водите на острова. Очаква се работата й да продължи 73 дни. Проучването трябва да даде ясна представа за количеството и качеството на залежите от горива в района, които по геологически наблюдения са огромни. Предполага се, че в морето на този участък лежат около 280 милиарда кубически метра природен газ. По експертни оценки в бъдеще само от добива на гориво от този терен Кипър може да печели по 10 милиарда евро годишно. Предвижда се природният газ да бъде подаден към Кипър в средата на 2014 година.

Турция, която остро се противопоставя на плановете на Кипър за проучвания и бъдеща експлоатация на богатите находища, реагира веднага след съобщението за започналите сондажи. Министър-председателят Реджеп Ердоган обяви, че още през тази седмица Турция може да започне сондажи за петрол и газ във водите на острова, след като сключи споразумение с признатата сама от нея така наречена Северно-кипърска турска република. Според президента на Кипър Димитрис Христофиас подобно споразумение е незаконно и е в нарушение на международното право.

Наблюдатели смятат, че въпреки отправените заплахи за използване на военна сила, Турция няма да предприеме директни действия в района на сондажите, изпълнявани от американска фирма, тъй като ще засегне американските интереси.

Напрежението в Източното Средиземноморие предизвика силна реакция и от Европейския съюз. Кипър е блокирал шест преговорни глави за присъединяването на Турция и заяви, че няма да се съгласи да се отвори главата за енергетиката докато Анкара не прекрати провокациите си към страната. Турските власти пък заявиха, че ще замразят отношенията си с Европейския съюз, когато от юли 2012 година Кипър поеме ротационното председателство.

Кипърското правителство нееднократно декларира, че природните богатства на острова ще се използват заедно от кипърските гърци и кипърските турци след обединяването на страната във федерална република.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.