1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Китай се нуждае от 300 години, за да спре настъпващите пустини

Китай се нуждае от 300 години, за да спре настъпващите пустини

Инвестициите в опазването на околната среда са крайно недостатъчни

При сегашния темп на увеличение на пустинните райони в Китай ще са нужни 300 години, за да бъдат върнати към предишните им размери, съобщи "Ройтерс", цитирана от  dnevnik.bg. Агенцията цитира висш китайски служител, според когото ниското ниво на инвестиции за опазване на околната среда може да доведе до сериозни екологични проблеми в страната.

Над една четвърт от територията на страната е покрита с пустини или области, които бавно се превръщат в такива, в които почвата губи своето плодородие. Това представлява сериозна опасност за хранителните и водните ресурси на китайската икономика, която е втората по големина в света.

"Териториите, превърнати в пустини, са огромни, а за да се спре този процес, са необходими много усилия", заяви Лиу Туо, който отговаря за борбата с опустиняването в Китай.

В Китай има 1.73 млн. кв. км пустинна земя, от която 530 000 кв. км може да бъде възстановена. Сега годишно се опитваме да предпазим едва 1,717 кв. км, което по груби сметки означава, че ще са ни нужни 300 години, за да се справим с проблема", допълни Туо.

Инвестициите в опазването на околната среда са крайно недостатъчни, съществува огромна пропаст между инвестициите, необходими за борба с опустиняването, и сумите, отделяни от китайското правителство, допълва още Туо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.