1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Китай ще увеличи целите си за ВЕИ за петгодишния период до 2015 г.

Китай ще увеличи целите си за ВЕИ за петгодишния период до 2015 г.

До средата на десетилетието са планирани и 10 гигавата слънчеви централи

За да намали зависимостта си от изкопаеми горива, Китай ще увеличи целите си за възобновяема енергия за петгодишния период до 2015 г., съобщи държавната агенция China Securities Journal, цитирана от Ройтерс. Очаква се по време на петилетката делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) да достигне 9.5% от общото енергийно потребеление на азиатската държава.

Според правителствен план, цитиран от агенцията, до края на 2015 г. Пекин иска да включи в електрическата мрежа общо 100 гигавата вятърни мощности и да произвежда годишно по 190 млн. мегаватчаса електричество от вятъра. По-рано в азиатската страна беше лансирана по-ниска цел – според националната енергийна администрация трябва да бъдат изградени 90 гигавата вятърни паркове.

Новата цел при водноелектрическите централи е за 260 вместо 250 гигавата мощности за същия период. До средата на десетилетието са планирани и 10 гигавата слънчеви централи, от които 9 гигагавата ще използват фотоволтаична технология, а останалите трябва да са соларно термични инсталации.

Инсталираната мощност на централи, използващи биомаса, трябва да достигне 13 гигавата, допълва China Daily. Изданието коментира, че за първи път държавата ще предвиди задължителни прагове за внедряване на енергия от приливите и отливите, геотермална и океанска енергия.

Правителството обмисля как да превърне ангажиментите от национални в регионални, пише специализираният сайт BusinessGreen.com. Възможно е мрежовите оператори да бъдат задължени да купуват квоти за "зелена енергия", а всяка провинция да гони собствени цели за потребление на енергия от ВЕИ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.