1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Китайци инвестират в електроцентрала край Ихтиман

Китайци инвестират в електроцентрала край Ихтиман

От средата на миналия месец тя е присъединена към електроразрпределителната мрежа

Приключи изграждането на фотоволтаичната електроцентрала край Ихтиман, пише  econ.bg. От средата на миналия месец тя е присъединена към електроразрпределителната мрежа. Мощността на новоизграденотo съоръжие е 2 MWp, с годишен производствен капацитет от 2500 MWh екологична енергия и спестяващо отделянето на 1700 тона парников газ на година.

Изграждането е продължило 7 месеца. Инвестицията, в размер на 5 млн. евро, е на две китайски фирми - Polar Photovoltaics и Wiscom Systems. Строителната дейност беше поверена на българската фирма Sunservice.

Изграждането на електроцентралата "Бетапарк" постая началото на мащабни китайски инвестиционни проекти в сектора на възобновяемите енергийни източници, заявяват инвеститорите.

Polar Photovoltaics е доставчик на основния продукт - фотоволтаични модули, произведени по китайска технология. Вторият китайски инвеститор, Wiscom Systems, е голяма фирма в областа на енергетиката и благодарение на инвестиционният отдел на фирмата, се предостави подходяща схема за финансиране на проекта. За българската фирма Sunservice, това е втори голям обект след построяването на първия фотоволтаичен парк в с. Пауново.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.