1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатичните промени не причиняват горски пожари

Климатичните промени не причиняват горски пожари

Това мнение се потвърждава и от природозащитната организация WWF, която миналата година изнесе подобни данни

Горските пожари възникват заради горещини и парчета стъкло – това е масовото мнение сред хората, които твърдят че за всичко са виновни климатичните промени. Според видният германски синоптик Йорг Кахелман тези твърдения не отговарят на истината. Кахелман смята, че 95% от горските пожари са плод на умишлен палеж или на непредпазливост.
 
Скоро след пожарите в германската провинция Бранденбург, при които изгоряха около 100 хектара гора, Кахелман написа в социалните мрежи, че горите пламват при дълги засушавания и то само, когато някой запали огън. По думите му, няма как гората да се самозапали, тъй като за целта са нужни температури над 250 градуса.
 
Синоптикът не отрича, че климатът се променя, но и не приема, че това е основната причина за горските пожари. Парчета стъкло, от счупени бутилки, също не могат да запалят огън. Много малък процент от пожарите е причинен от мълнии, а почти всички останали са вследствие на палеж. Това мнение се потвърждава и от природозащитната организация WWF, която миналата година изнесе подобни данни. 
 
Кахелман посочва още, че високите температури през лятото повишават опасността от пожари. Дискусията за климата обаче е важна, казва той и проблемът не бива да се неглижира. Според него отричането на промените и създаването на паника са двете лица на една и съща грешка, правена от много природозащитници. А именно, че човешката непредпазливост причинява почти всички горски пожари. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.