1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кметът на Букурещ ще организира местен референдум за евтаназията на бездомните кучета

Кметът на Букурещ ще организира местен референдум за евтаназията на бездомните кучета

Снимка:

Реакцията на държавния глава идва след като четиригодишно дете беше разкъсано в понеделник от улични кучета

Кметът на Букурещ съобщи късно в сряда, че ще организира местен референдум по въпроса за евтаназията на бездомните кучета и ще направи "точно това, което иска населението", предаде агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

Румънският президент Траян Бъсеску поиска по-рано правителството да издаде спешна наредба, която да постанови срок за осиновяване на бездомните кучета, след който те да бъдат евтанизирани.

Реакцията на държавния глава идва след като четиригодишно дете от Букурещ беше разкъсано в понеделник от бездомни кучета. Преди да стане президент на Румъния Бъсеску беше кмет на Букурещ и по негово време бездомните кучета в столицата се евтанизираха.

Настоящият букурещки кмет Сорин Опреску заяви, че референдум по този въпрос може да се състои още в последната неделя на септември.

Трагедията с четиригодишното момченце отново привлече вниманието на обществеността към вечния "пинг-понг" между властите и хората, които стоят зад различни асоциации, за десетките хиляди бездомни кучета по улиците на Букурещ. Вината се прехвърля между властите и любителите на животните, посочва вестникът.

В момента по улиците на Букурещ се разхождат около 64 000 улични кучета, а Агенцията разполага с два приюта - единият с капацитет 250 кучета и втори с капацитет 350 кучета. Миналата година беше открит един от най-модерните приюти в селището Узуну в района на Гюргево, където са настанени близо 400 кучета. Това е първият приют, изграден в публично-частно партньорство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.