1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кметът на община Сопот обяви, че обмисля да съди Министерството на околната среда и водите

Кметът на община Сопот обяви, че обмисля да съди Министерството на околната среда и водите

Причина за това е наложена финансова корекция на общината от управляващия орган на ОП "Околна среда"

Сметките на община Сопот са пред запор, а кметът на общината Веселин Личев обяви, че обмисля да съди Министерството на околната среда и водите.

Причина за това е наложена финансова корекция на общината от управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда", която е в размер на 25% от стойността на проекта за пречиствателната станция в града. Заради това общината бави плащанията си по договора за строежа на съоръжението, пише "Дневник".

От общо 18 млн. лева, каквато е стойността на обекта, до момента на фирмата изпълнител са преведени около 10 млн. лева, обясни председателят на общинския съвет Марияна Кацарска. Компанията строител "ГСМ - Пауър Инженеринг" е завела частичен иск срещу общината за 250 хил. лева, който е потвърден на 2 април от Апелативния съд в Пловдив. Въпрос на време е фирмата да поиска и останалата сума от над 7 млн. лева, коментира Кацарова, което според нея ще затрудни изключително много финансовото състояние на Сопот.

Годишният бюджет на общината е 5.3 млн. лв. Корекцията по проекта за пречиствателната станция се удържа при всяко плащане, което се извършва от страна на общината към фирмата - изпълнител. Тези 25% представляват 4.5 млн. лева.

Общината обаче не е реагирала навреме на корекцията, а крайният срок за приключване на всички дейности по проекта, включително и разплащането с фирмата - изпълнител, трябва да станат до есента на 2013 г. Затова днес се провежда извъредно заседание на общинския съвет в Сопот, на което са поканени министърът по европейските въпроси Томислав Дончев, както и зам.-министърът на екологията Ивелина Василева като представител на Управляващия орган по проекта.

Според кмета Веселин Личев общината разполага с документи, които доказват, че няма за какво да се налага санкция по проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.