1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кметове от цялата страна ще организират ден без найлонови торбички

Кметове от цялата страна ще организират ден без найлонови торбички

Всяка година в България се използват около 3,2 млрд. полиетиленови торбички

Кметове от цялата страна ще организират по един ден без найлонови торбички в общините, които ръководят, в края на юли. Това реши националното сдружение на общините. На сесията всички 264 общини в асоциацията са подкрепили кампанията на БНТ "Найлонът не е на мода".

Всяка община ще участва в нея със собствена инициатива. "По този начин ние, всички 264 общини в Република България, ще спестим употребата на поне 1 тон найлонови торбички за 1 ден", коментира кметът на гр. Сливница Георги Георгиев, който направи предложението към колегите си да се присъединят.

По информация на Министерството на околната среда всяка година в България се използват около 3,2 млрд. полиетиленови торбички. Много често платмасовите пликове попадат извън контейнерите за отпадъци и загрозяват пейзажа - както градовете, така и извънградските пространства.

По предложение на екоминистерството през пролетта правителството гласува мерки за ограничаване на торбичките. От октомври най-тънките от тях, с дебелина под 15 микрона, които обикновено се използват за опаковане на плодове и зеленчуци, ще бъдат обложени с продуктова такса от 15 стотинки. Целта е търговските вериги да спрат безплатното им разпространение и по този начин да се ограничи употребата им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.