1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Код оранжев с гръмотевична активност за Североизточна България

Код оранжев с гръмотевична активност за Североизточна България

Бъдете много внимателни, предупреждават от НИМХ

Код оранжев с гръмотевична активност за Североизточна България в следобедните часове определиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Код оранжев означава, че времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви.

В останалата част на страната, с изключение на малка част от Северозападна и Югозападна България, кодът е жълт, което също означава потенциална опасност.

Гъста облачност се образува над столицата само за минути тази сутрин, силно притъмня и започна да вали проливен дъжд, придружен със силен вятър. Температурата в столицата в момента е 19 градуса по Целзий. Очаква се през деня тя да се покачи до 26 градуса.

Преди обяд над западните и централните райони на много места ще има превалявания и гръмотевици, докато над източните ще преобладава слънчево време. След обяд преваляванията в западната част ще спрат, а облачността ще намалее, над централната и източната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места там ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. Вятърът в по-голямата част от страната ще се ориентира от запад-северозапад, умерен, в Дунавската равнина до силен. В Източна България ще бъде умерен от изток-югоизток.

По Черноморието преди пладне ще преобладава слънчево време. След пладне обаче ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Над планините също се очаква да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Вятърът ще е умерен до силен, а след пладне - силен до бурен, от запад-северозапад.

Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия, по възможност избягвайте рисковете и следвайте съветите на властите, съветват от НИМХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.