1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Код „оранжево” в 15 области за опасно време заради обилните снеговалежи и вятъра

Код „оранжево” в 15 области за опасно време заради обилните снеговалежи и вятъра

Републиканските пътища са проходими при зимни условия

Код „оранжево” за опасно време заради обилните снеговалежи и вятъра е в сила днес в 15 области - за цяла Източна и Югоизточна България и за областите Габрово и Ловеч. Снегът, който затрупа страната през изминалото денонощие, е само начало, предупреждават синоптиците. Интензивните снеговалежи предстоят.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия въпреки усилените валежи. Това съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура".

Снежната покривка в голяма част от страната вече е над 20 сантиметра, в София - 30, а в Драгоман - 50. Температурите са от минус 9 до плюс 7 градуса. Времето е облачно. Валежите са повсеместни, преобладаващо от сняг.

Дъжд вали в областите Ямбол, Хасково и Бургас. Силен вятър духа в областите Плевен, Силистра, Русе, Разград и Бургас.

Улиците и булевардите, по които се движи масовият градски транспорт в София, се почистват от снега. Те са обработени със смеси против заледяване. Приоритетно са обработвани също опасни и стръмни участъци, съобщиха от Столичната община.

Проблеми на „Дунав мост”

На места в страната снегът създава трудности. Заради обилния снеговалеж снощи беше затворен „Дунав мост”. По-късно той беше отново отворен за движение, но пътят към Букурещ е трудно проходим. Виелицата предизвика множество катастрофи и обърна камиони.

От БЧК – Русе имат готовност да помагат с топли напитки и храна на шофьорите, останали да чакат на наша територия.

Днешният ден ще е най-критичен. След това снегът ще спира, но за почивните дни ще стане много студено - с температури до минус 10, минус 15 градуса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.